Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

CheGuevara odpad!

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, místním komentářům. Realistický western? Není to tak černobílé? Cože? To už rovnou můžete o rychlých šípech prohlásit, že jsou psychologickou sondou do duše mládeže. Přestože je tento film barevný, tak je jinak černobýlí až to praští. Na jedné straně máme dobráckého Mirka Dušína a proti němu stojí podlé bratrstvo kočičí pracky. Kdyby to mělo aspoň vtip, ale to nemá vůbec nic, kromě teda hodně a hodně tupých dialogů a přehrávajících herců, kteří jsou místy až hysteričtí. Tenhle western klasikou není a nikdy nebude, aspoň v mém srdci... ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Za ten pozitivní náboj a charakter hlavních postav si film zaslouží 4 hvězdy. Možná neni tak skvělej jako Fordův Stagecoach nebo Leoneho Good, Bad and Ugly, ale to jsoou filmy mimo kategorie za 10+. Když si přičteme zajímavou atmosféru a nádherný scenérie z Grand Teton National Park ve Wyomingu, tak se nelze divit, že v USA tenhle film patří k naprostej westernovej klasice, kde je populárnější než třeba u nás tak oblíbených Sedm statečných. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pro daný žánr spíše netypický western zcela rozdílných paralel a protikladů..Sledovat tedy druh tohoto westernu pro mě byla chvílemi opravdu velká muka..Ať už to bylo jeho pomalým tempem, odstíněním charakterů jednotlivých postav, nulovým napětím a nebo infantilní a naivními dialogy. Všude se píše že je to jeden z nejlepších amerických westernů, film je srovnáván dokonce se Sedmi statečnými, Přepadením nebo s Pravým polednem, dále se o něm píše jako o komerčně nejvíce úspěšným a uznávaným titulem roku 53'. Já říkám ne, mě spíš připomínal pravou naleštěnou halywůdskou limonádu, ale amíci se svým smýšlením mají na celou věc zřejmě jiný názor..! Byly však opravdu daleko lepší..Westernová padesátá léta+John Wayne apod jdou i nadále bohužel mimo mě...2* za hudbu a kameru.. ()

Laurent

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi jenom 10 min. To, čeho jsem si ale všiml, je precizní technická stránka tohoto filmu. Největší ocenění si zaslouží tři stíny lidí od slunce jako na fotbalovém stadionu. Dialogy jsou taky skvělé, kam se hrabe školní divadelní představení prvního stupně ZŠ. Je škoda, že na tuhle prefekcionistickou éru nikdo nenavázal. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle western se moc nepovedl. Waynovkám sahá sotva po pás a knižní předloze Jacka Schaefera sotva po kotníky. Jakoby to, co je dobré v knize, zde bylo vypuštěno a nahrazeno něčím unylým, plytkým, "komerčním". Nebudu se pouštět do podrobností, ale již samotná postava Shanea - v knize pečlivě rozebírána a zpřesňována - ve fimu jaksi nefunguje. Plakát: "Pistolník střílí od pasu / pro čest, slávu a pro krásu." Pozn. 1: Porovnejte hospodskou rvačku Šejna s Chrisem Callowayem. V knize je to otázka několika sekund - a právě to byl Šejn, "byl to Šejn". Pozn.2: Námořník Papek je na špenát, Limonádový Joe na kolaloku \a Šejn na buchty, lívance a jablečný nákyp paní Starrettové. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Film byl původně naplánován na 28 natáčecích dnů plus 20 dnů strávených ve studiu s rozpočtem 1 980 000 amerických dolarů. Dokončen byl po 75 dnech s rozpočtem přes 3 000 000 dolarů. (Mol)
  • Shaneova zbraň je poniklovaný jednočinný armádny revolver Colt 1873 s hlavňou 7 a 1/2 palca a slonovinovými rukoväťami s vyrezávanými konskými hlavami v kalibri .44 alebo .45. Nosí sa v „mexickom“ puzdre s dvojitou slučkou na opasku zdobenom početnými striebornými otvorenými mušľami. (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Jacka Schaefera. (Hans.)

Reklama

Reklama