Reklama

Reklama

Další díl kultovní hororové série osmdesátých let. Rozsekali ho mačetou na malé kousky. Jason Voorhees, legendární hororová postava, tedy definitivně zaklepal svou pracovní obuví se kterou si již třikrát vyšlápl na procházku spojenou s brutální zabíjačkou. Zemřel však doopravdy??? V okolí Křišťálového jezera totiž opět začíná obcházet brutální zabiják s hokejovou maskou, která nemilosrdně likviduje vše co se mu postaví do cesty. Tentokrát si vzal na paškál rehabilitační ústav pro problematickou mládež. Chlapci a děvčata se zde snaží relaxovat, aby se mohli vrátit do normálního světa. Zabiják s maskou jim v relaxaci rád pomůže. Ozbrojen vším co mu přijde pod ruku jim mlčenlivě ukáže cestu do normálního hrobu. Takovou terapii svět psychologie pro mladistvé ještě nezažil. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Zde přichází série ze stádia zbytečnosti do stádia přiblblosti. Jason Voorhees nikdy nebude mým oblíbencem. Otázkou je, jestli s čím dál víc plesnivějšího a červama prolezlejšího xichtu se zastaralou maskou a mačetou jde vůbec něco víc vytřískat, když už natočili 9x to stejný, a ani to desáté, omlazané scifi nestálo za nic. Je opravdu smutné, když ho po deseti pokusech musel pumpnout až Freddy, což považuju za lepší biják než všechny samostatné P13. Vrchol série podle mýho přichází se třetím dílem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia "nového začiatku" série museli ísť na to inak, pričom nutne museli sklamať určitú časť fanúšikov. Viac menej každý hneď chápe, že Jason je mŕtvy, takže vraha sa snaží vydedukovať z prítomných postáv. No a je chvályhodné, že pointa nie je tak prvoplánová, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Inak ale nič nové pod slnkom, vysoký bodycount, krátke vraždy, masku vidíme v podstate až v záverečných minútach a trochu slabšia atmosféra ako doposiaľ. Pre mňa určite slabšie ako štvorka. 50% ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Tak od čtvrtého dílu se mohlo zdát, že tato série konečně jde trochu kupředu, jenomže se tento vzestup opět zastavil hned u pátého pokračování, které je totální fiasko. Nenabízí totiž nic, co by stálo za zmínku. Vraždy jsou neskutečně nudné a opakující se. Kladný hrdina svým chováním vůbec sympatický není a příběh jakoby byl sesmolen za deštivého večera... ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Ak sa prenesiete cez pointu, zistíte, že je to vlastne čistý, a výborný, typický 80s slasher. Cenzúra nemilosrdne šla po Piatkoch, ale zopár šťavnatých, a vynaliezavých kills sa tu nájde. Na mnohých miestach vykukuje aj úmyselný zmysel pre humor, hlavne v charakteroch. Prostredie perfektné, hudba ako stále ikonická, maskovaný killer tak ako má byť, réžia svižná, ani sa nestihnete nudiť. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Páté dějství Pátku třináctého by se neztratilo ani v konkurenci dnešních hororů/slasherů. Psala se osmdesátá léta minulého století a proslulý zabiják s maskou hokejového brankáře Jason Vorhees se svými krvavými trampotami nesměl páchnout za socialistické hranice. Rozkaz zněl jasně: ten maniak od amerických imperialistů se nesmí dostat k bulvám československých občanů, neboť jejich uvědomělá morálka je řízena Ženou za pultem, pije se Dobrá voda a Chlapci a chlapi zanedlouho nastoupí svoji povinnou vojenskou službu. Tak nám z té krásně ideály zalévané zahrádky nedělejte krvavý chlív západních rozměrů! Leckterý zlobivý pohraničník však přece jen do naší malé vlasti nějakou tu nelegální videokazetu nekvalitní kopie z hororové série nakonec propašoval. Zesnulý Danny Steinmann udělal v pátém dějství razantní tvůrčí krok a rozhodl se společně se svými spolutvůrci, že pokoří určitá tabuizovaná témata. A hlavně za sebou nechá na startu konkurenčního zabijáka Mika Myerse (Halloween), jehož upadající série definitivně pomůže Vorheesovi vítězit na plné čáře. Pětka nese podtitul Nový začátek a legendárního zabijáka bylo nutné vzkřísit (k životu). Tentokrát má nabroušenou mačetu na osazenstvo výchovného tábora pro mládež, kde problematická mládež (a vychovatelé) nemá pražádnou jistotu, že se dožije závěrečných titulek. Závěr vyrukuje s decentně otevřeným pokračováním, nechybí ani vysvětlení, co stálo za všemi těmi vraždami, kterých je solidní porce, a kdo byl jejich vykonavatelem. Padne tabu, kdy retardovaný motocyklista, jehož prostořeká matka mu jasně dává najevo jeho postavení ve společnosti, dostane fyzickou nakládačku, je k vidění troje odhalené poprsí, vraždy jsou nekompromisní, nestereotypní, jejich provedení ale není vždy nejdetailnější. Postav není zrovna málo, jejich životnost je pochopitelně značně limitována. Za hlavní postavy se dají označit tři - fešná blond vychovatelka (Melanie Kinnaman), černoušek (Shavar Ross), který má v táboře svého dědu, a mladík (John Shepherd), co se se zabijákem už konfrontoval v době svých polucí. Pětka má vše, co k slasherům patří - především hodně mrtvých, nejasnou identitu zabijáka, spád událostí a v neposlední řadě také svěží režijní přístup zamezující hrozící stagnaci série. 10/10 ()

Galerie (125)

Zajímavosti (22)

  • Roli Tomyho Jarvise měl opět ztvárnit Corey Feldman, pro kterého byla role napsána, ale herec mezitím začal natáčet snímek Buráci (1985). Scénář byl tedy poupraven a Feldman se ve filmu objeví jen na chvíli jako 12letý Tommy na začátku filmu. Staršího Tommyho hraje John Shepherd. (Stocki)
  • Když Demon (Miguel A. Núñez Jr.) sedí v kadibudce, nad jeho pravým ramenem visící provázek, který mizí a zase se objevuje. (Stocki)

Reklama

Reklama