Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Detektiv Axel Foley (Eddie Murphy) je zpátky v ulicích Beverly Hills. Život jeho dcery (Taylour Paige) je totiž v ohrožení, a tak oba dva spojí síly s novým parťákem (Joseph Gordon-Levitt) a starými kámoši Billym Rosewoodem (Judge Reinhold) a Johnem Taggartem (John Ashton), aby společně zatopili zločincům a odhalili velké spiknutí. (Netflix)

(více)

Recenze (188)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem je to poměrně jednoduché. Kdo má totiž v oblibě předchozí díly a Eddie Murphyho, ten bude při sledování čtvrtého Policajta v Beverly Hills naprosto spokojený, jelikož se tvůrcům podařil prakticky až husarský kousek ve smyslu, že ty osmdesátky tu jsou jednoduše cítit snad v každé scéně, v každém záběru, i v každém slovu, ta nostalgie tu doslova číší na všechny strany, a co je nejpodstatnější, tak to že to dělá opravdu funkčním a efektním způsobem. Atmosféra, postavy, akce, hlášky a především styl, to vše prostě působí jako by nebyl rok 2024, ale spíš ten přelom 80. a 90. let, kdy se točilo tímto způsobem a bylo to fajn. Pak tu jistě budou ale i diváci, především z řad těch mladých, kterým ona doba filmařiny ale vůbec nic neříká, a u těch věřím, že s tímto filmem budou mít nemalý problém, a to z mnoha důvodů. Na dnešní dobu je zde totiž té akce opravdu pomálu a navíc není ani nikterak výrazná, zápletka pak určitě neoslní, není ani nápaditá, ani se neodehrává v nějakém převratném tempu, přítomný humor též docení jen málokdo z nich, postavy působí otřepaně a předvídatelně, atmosféru nezaznamenají vůbec a naivní konec asi také kousne jen málokdo. Z toho tak vyplývá, že co fungovalo před více než třiceti lety, dnes už asi na zadek nikoho neposadí, nicméně opakuji, starší generace bude určitě tou spokojenější částí publika, a to samozřejmě i díky samotnému Murphymu, který krom toho, že na svůj věk vůbec nevypadá, tak především je tu na něm znát, že se filmem a hlavně svou postavou zase po delší době upřímně baví, užívá si to a díky tomu to své nadšení a pozitivitu přenáší i na diváky. A jen tak mimochodem, obsazení Gordon-Levitta považuji za jeden z nejhorších castingových přešlapů posledních let, ten kluk je totiž fakt nudný trotl první třídy. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jaxem se již několikrát přesvědčil, modernizace klasikám spíše škodí. Jednak proto, že chytají převýchovné bolševické nešvary a bývají demagogicky tak o tisíc procent přebuzněné, přenegrované, přemuženované a přepohlavněné oproti reálné sociologické skladbě, a druhak protože po několika dekádách z hrobů vytažení herci už dávno nejsou tím, čím bývali, na pohled smrdí, jejich dynamika dávno zkornatěla a na plátně se tak poté courají vesměs jen děsivé oživlé mrtvoly. Tady si naštěstí konzervativní produkční velikán Džery zjevně nenechal progresivně hrábnout do análu, v dostatečném rádiu kolem sebe natáhl duhovou pásku proti deviantům, praštil v Los Gatos do růžového stolu, až z něj popadali všichni ebenoví Transkenové a otylé šímejl Barbíny, načež soudruhům z Bolševize přesně vysvětlil, do jakých odřených, zarudlých konečníků si mohou své „modernizace“ strčit, pokud mu chtějí sahat na práva toxických bílých heteroseksuálů. A tak Ústřední výbor Netflusu jen pokrčil černými teplými rameny, rozpačitě se podrbal na kloakách, upravil si rozhozené pyjonýrské šátky a s kolchoznickým brbláním uznal, že potenciální sledovanost je holt potenciální sledovanost, a to už přeci stojí za nějaké to bezpáteřní popírání vlastních falešně altruistických patodoktrín. Tudíž tu máme nezávadnou, naprosto poctivou až nostalgickou reminiscenci na osmdesátkovou klasiku s asi nejlepším komediálním negrem všech dob, u které jsou na závadu snad jen ti čerstvě vykopaní exhumáti. Pro Rajnholda s Eštnem byla dozajista za kamerou nachytána v plné pohotovosti geriatrická ambulance, možná i koroner nebo chlap se supem, no a samotný Edouš sice pořád vypadá na třicet, jen v obličeji evidentně přibral kapku botoxu, čímž se mu ale mimické svaly proměnily v prdel, kde jeho kdysi slavný úsměv zcela zmizel mezi ochrnutými půlkami. Každopádně já osobně jsem nostalgicky spokojen. Tak na vcelku šťavnatou trojku, kterou nicméně záměrně přebuším, abych zase trochu vyvážil všechny ty zdejší náctileté i obstarožní geje, nesmírně vážně se beroucí rozumbradáče a tolik vzdělané vyznavače umělecky i filmově strašně hodnotných mentorujících svištivých bukanýrů a rakovinotvorných Dyznyho omalovaných pamrdů. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že to debutující Mark Malloy nedá. Ale pád s takovou ránou jsem nečekal. Je fajn, že se film snaží nabídnout fanservis (soundtrack z prvních dvou dílů, rekvizity jako auto a bunda, původní postavy), ale to nevyváží ten zbytek. Jediné, co čtyřka jakžtakž má, je to, že Murphy se snaží přijít s vyřídilkou, jaká ho v roli proslavila. Ale v kombinaci s formulí "staré triky v nové době nefungují" to nedává smysl, protože kde tím pádem byl Axel posledních 30 let? To během té doby nic z toho nepoužíval, nebo jsme se zrovna trefili do dne, kdy se kouzlo vyčerpalo? A to je jen jeden z mnoha problémů. Akce je unylá, nové postavy do jedné zbytečné a nezajímavé, na staré je díky jejich pokročilému věku spíše smutný pohled, záporák byl jasný už z traileru, linie s dcerou je přesně tak otravná a podle šablony, jak by člověk čekal a komediálně je to šíleně řídké a bez větších nápadů (s nepochopitelným odkazem na Rivaly Adama Sandlera). Těšil jsem se, ale výsledek nešlape skoro v žádném ohledu. Nevěřil bych, že to řeknu, ale zlatá trojka. Tam sice Murphy pod vlivem vyhoření působí oproti ostatním dílům utlumeně, ale zbytek má aspoň snaživou komediální energii. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velké comebacky vytváří velká očekávání. A já, coby veliký fanoušek Eddie Murphyho 80. a 90. let, jsem nemohl očekávat víc. Jenže co mám teď dělat? Dát tři hvězdy s jednoduchým pocitem, že mi to nostalgii vrátilo, což vlastně, pravda, účel splnilo. No a nebo tomu vrazit čtyři s pocitem, že Eddie Murphy tu i po třiceti letech dokázal něco, co se akčním komediím nepovedlo posledních deset-patnáct let? Zvládnul totiž bavit, hláškovat, radovat se ze své ikonické role Axela Foleye a z dobře odvedené akční zábavy, které je sice po hříchu málo a scénáristicky je to taky poměrně plonkové, ale zase to tu na Vás dýchne perfektní osmdesátkovou atmosféru. No, já nevím, jak Vy, ale víc jsem od debutujícího režiséra asi ani čekat nemohl. Stejně to všechno pro sebe urval Eddie a jeho parťáci z dílů minulých. A urvali to s noblesou, za což jim z celého srdce děkuji. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $150miliónov║  Už len tieň starých dobrých časov. Je to taký remake prvého dielu ale bez iskry.  /40%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo fakt strašný :D Dlouho jsem neviděl film, ve kterém by nebylo nic, co by mě zajímalo. Humor  úplně mimo, akce je strašná ( jednak jí je málo a jednak stojí za hovno), Eddie Murphy je herec, který je už dávno za zenitem, takže mi přišel být otravný a nesympatický, k sérii nemám žádný vztah, takže nostalgická rovina na mě nefungovala, příběh je divný a nezajímavý, jediné co tak potěší jsou camea známějších herců, ale to je tak vše. Když to srovnám například s Mizery, ve kterých funguje parádní erková akce,sountrack, herci a super humor, tak tohle je hodně downgrade. Not for me. 3/10. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Milý Marku, vím o Tobě akorát, že jsi Australan a že tohle je Tvoje prvotina. Tak to tedy zírám. Když jsem k tomu filmu přistupovala, tak jsem měla lehké mrazení po celém těle z toho, co se přede mnou bude asi odehrávat. Nicméně si pamatuji prvního Policajta a ten mě přece nezklamal, tak do toho holka hrdě jdi. A jsem ráda. Žádné výstřelky za které bych střílela a světe div se, dokonce mě to opět bavilo. Díky Ti neznámý Marku a pokračuj takhle dál, já osobně Ti fandím. Eddie s celou svojí bandou to uhráli také skvostně a já mohla s klidem v duši spát. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pokud jste čekali, že za těch 30 let, co uplynulo od posledního dílu, tvůrci vymysleli něco nového, budete zklamáni. Jede se důsledně podle šablony a přihodilo se jen sbližování s odcizenou dcerou, které absolutně nikoho nezajímá. Nezajímavý je i případ a záporák, ale tak tomu bylo vlastně vždycky, stačil jen dobrý záporácký xicht. Akce je nevýrazná (kam šlo těch 150 mega, které to stálo, netuším) a není to ani žádná velká řachanda. Přiznám tomu jen, že Murphy vypadá na svůj věk zatraceně dobře, že se podařilo sehnat starou partu a doplnit ji Gordon-Levittem a Baconem a že opět zazní klasické hudební téma a to v x variacích. I tak je ale čtyřka zbytečnou záležitostí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vytoužený sequel, na který jsme čekali 30 let a kupodivu na něj ještě došlo. Nostalgie na 80. léta pořád funguje a myslím si, že premiéra na Netflixu je nakonec lepší varianta než poprask, jaký by Paramounti udělali v kinech, zvláště v letošním nepředvídatelném roce. Nikdy jsem nebyl fanoušek série, předchozí trilogii jsem viděl tak před 15 lety (1 asi před pěti a tu mi citelně zkazil původní dabing) a tentokrát nedošlo na opakovačku. Čtvrtý díl rozhodně má své momenty (hlavně v závěru to na mě fungovalo dost), akurátní akční scény a Eddieho Murphyho, který rozhodně nevypadá na svůj věk (akorát u jeho hlášek jsem se zasmál právě jednou). Jen je film zkrátka cílený hlavně na fanoušky, kteří mají bližší vztah k těm postavám a hercům, které jsem třeba deset dvacet let nikde neviděl. Rozhodně je však cílit, že to je pouze akvizice Netflixu a ne vlastní produkce (Jerry Bruckheimer opět u kormidla) a v kině by to ostudu neudělalo (kvalitativní, komerční nejspíš ano). ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Ten tvůj plán má dvě trhliny, Billy. Zaprvý seš naprostej magor. A zadruhý asi nedokážu vstát!“ 40 let od jedničky, 30 let od trojky. Za mě překvapivě fajn návrat, ač samozřejmě kdyby neproběhl, nikdo by dveřmi nemlátil a ani do polštáře nebrečel. Divák dokáže z fleku vymyslet pět důvodů, proč by se měl detroitský detektiv Axel Foley vracet do Beverly Hills. Tentokrát jde o život kámošovi Rosewoodovi a brzy i Axelově dceři, která má představovat nějaký ten rodinný přesah. Ovšem ten stejný divák tak nějak tuší, co se bude dít, že to místy nebude dávat smysl a že se ukecaný šedesátník bude při akci pohybovat přeci jenom obtížněji a že i z té huby nebude sypat vypečené hlášky. Co si budeme nalhávat, už jednička byla jen lehce nadprůměrné akční béčko s nulovými ambicemi a naivním scénářem. Ale měla právě Eddieho Murphyho se svým typicky užvaněným stylem, dusivým smíchem a koulením očí. Obkresluje se dost, tvůrci se opírají o nostalgii, potěší i pár sebeshazovačnými vtípky či citacemi scén z předchozích dílů. Akce působí docela unaveně, závěr úplně, naopak přestřelka s Mexikánci solidní. Celkově jsem se docela rychle vrátil do let minulých, ale obecně bych byl s těmi návraty opatrný, prostě v nejlepším se má přestat. Nicméně nakonec opatrná spokojenost, ale do kina fakt ne. PS: Vrtulníková „honička“ v ulicích zbytečná a navíc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Štvrtá časť, v rukách štvrtého režiséra, aby sa do nej zapojil scenárista, ktorý stál osamotene pri prvotine z "84´tého". No a čo sme dostali? Totožná štruktúra kamery, totožné pohľady na okoloidúcich či budovy, relatívne aj hudbu, akurát že človek tak nejak počas sledovania nadobúdal pocity, starého, otrepaného porekadla: "sto krát opakovaný vtip, už nie je vtipný". Snažia sa to hrať na výbuchy, zrážanie, rozbíjanie a vizuálny efekt. Lenže Axel bol kult pre svoju charizmu doby, ktorá bohužiaľ, už u Murphyho (asi vzhľadom aj na vek), akoby už nemala také grády. Z úcty za TRI. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ta doba je už pryč. Proč vlastně po letech rozkopávat tyhle pomníky? První díl byl super a další dva bych klidně označil za velmi povedené pokračování. Pak se několik desetiletí nedaří navázat aby nakonec vše vzal do ruky Netflix a vynuceně to zrealizoval? Fakt že tohle vznikalo v dílně Netflixu vidím jako nejmenší problém. Všichni až na Eddieho vypadají opravdu staře a to je problém! Uvedu příklad, když jsem nedávno koukal na Trainspotting, tak v prvním díle vlastně divák sleduje mladická trdla a ve druhém díle, který vzniknul po 20 letech sledujeme dospělé, unavené a semleté životem. Ta návaznost tam prostě je. V Policajtovi sledujeme šedesátníky, jak po sobě střílejí šedesátníci (Taggert je možná dokonce snad osmdesátník) a to je už opravda problém. Chtějí tito lidé umřít? Proč jsou ještě vůbec u policie? Proč nechodí třeba na ryby, na pivo nebo na golf? Chápete kam tím mířím? Že dostaneme po 30 letech od Trojky další akční dobrodružství zkrátka vypadá divně a nepatřičně. Proto se strašně moc bojím i o Smrtonosnou zbraň. Zastavte její vznik zavčasu. Policajt každopádně nedopadl tragicky, ale je naprosto zbytečný. 45% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Eddie Murphy robí koniny a do toho hrajú synťáky. Čo viac treba? Teda veľa vecí, napríklad zaujímavý príbeh a dobrého záporáka, lepšiu akciu (hoc určite nie je zlá) a ešte viac humoru, ale ako netlixovská nostalgia to na mňa fungovalo parádne. V kine by som už mal kyslejší úsmev. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Návrat muža, ktorý prekvapivo nevyhral 5x Stanley Cup. Skôr ako o pokračovanie ide o remake jednotky, len s tými istými hercami v tých istých úlohách. Priamočiarejšie to už nešlo, čo bol zrejme retro zámer, avšak scenáristika je už trochu inde a pokiaľ scenár neobsahuje skutočne cool hlášky, tak ide o mierne neuspokojivý, ale inak príjemný zážitok. Hodnotenie vyplýva aj z toho, že taký návrat Shafta bol o triedu vtipnejší. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Axel se po 30-ti letech vrací na scénu a pořád to má v sobě. Tentokrát se vrací do Berverly, aby zachránil svou dceru. Ta se dostane mezi drogový kartel a zkorumpovanou policii. Opět o hlášky a vtipné situace není nouze. Akce je tu taky poměrně slušná. Je hezké vidět, že se i po letech dá natočit slušné pokračování takové legendy. "Nemůžeš nám říkat opice." :D ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Další kultovka oživená pod rouškou nostalgie. Reference na původní díly jsou všude, kam se podíváš, Eddie žvaní jak za starejch časů, 80s soundtrack sám sebe variuje na tisíc způsobů a staří známí se objevují ať už cíleně nebo nahodile napříč stopáží. Existenci čtyřky se ale jinak nedaří obhájit absolutně v ničem. Nulová snaha vnést do série novej život má za následek třeba to, že i ta nejakčnější scéna je nudná jako prase a bez špetky kreativy v krvi. Fakt jsem nečekal, že to budu muset proklikat. Miller by měl všechny v Hollywoodu naučit, jak obnovit zašlou slávu původních kultů a jak na jejich základech utvářet ty budoucí! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Beverly Hills Cop: Axel F" sa nakoniec stáva celkom solídnym prekvapením. Potom ako som videl Eddieho návrat po tridsiatich rokoch v "Coming 2 America", obavy boli celkom namieste. Mark Malloy našťastie tomuto projektu nerobí hanbu a Axel je späť v skvelej forme. Eddie Murphy robí presne to, čo by som od neho v tomto filme očakával a všetko čo robilo Axla tak ikonickou postavou. Je zábavný a dokáže ťahať film. Je super vidieť aj ´dalšie známe tváre ako je Judge Reinhold a John Aston, ktorí tiež fungujú skvele. Gordon-Levitt je celkom dobrá posila do tímu a zloduch filmu je takisto celkom solídny. V princípe by sa dalo povedať, že všetko, čo by malo byť základom je postavené správne. Akčné scénky sú funkčné, komédia ma bavila, postavy sú síce staršie, no majú stále elán a chuť byť našimi starými známymi. Je tu dokopy asi len jeden aspekt, ktorý mi príde trochu ako klišé a to je celá línia medzi Axelom a jeho dcérou. Nechcem tvrdiť, že je to spracované zle a dáva to filmu aj určitú dávku dynamiky, no otec, ktorý sa nevenoval svojej dcére a teraz sa chce dostať naspäť do jej života, kým ona ho odmieta sa bude vyvíjať presne takým smerom, akým si myslíte, že sa bude odvíjať. Nie je to zlé, je to len klišé a dosť predvídateľné k tomu. Som rád, že som film videl a hoci ide o pokračovanie, ktoré sme reálne nepotrebovali, tak aspoň je spracované slušne a s úctou k predlohe. Takže z mojej strany prekonalo veškeré očakávania. Hodnotenie: A- ()

Související novinky

Eddie Murphy hvězdou nového Růžového pantera?

Eddie Murphy hvězdou nového Růžového pantera?

18.05.2023

Před časem jsme zde psali zprávu o tom, že studio MGM nyní spadající pod Amazon pracuje na rebootu několika svých slavných značek. Patří mezi ně i Růžový panter, a právě tento projekt se nyní začíná… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

Jak to vypadá s pátou Smrtonosnou zbraní?

Jak to vypadá s pátou Smrtonosnou zbraní?

23.09.2022

Smrtonosná zbraň 5 už musela čelit jedné tragické překážce, když v roce 2021 zemřel legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick). Bez původního tvůrce se zdálo, že z projektu sejde. Pak se… (více)

Reklama

Reklama