Reklama

Reklama

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Diskuze

LexMurphy

LexMurphy (hodnocení, recenze)

Hlavne tu všetci tak nejako zabúdate na to, že ideál krásy sa u každého muža mení aj vekom. Nie každý muž je 15 ročný panic, ktorý si drandí Karla nad nejakou, mainstreamovou, umelohmotnou "krásou". Keď som ja mal 15, tak sa mi páčili vysoké, cickaté, blondíny. Teraz je pre mňa ideál krásy, malý, čiernovlasý, plochý, mexický trpaslík Ortegová. Takže úplný opak. A keby ste predo mňa postavili nejakú blonďatú, botoxovú, silikónovú, instagramovú pičičandu a Ortegovú, tak by som neváhal ani sekundu a bral by som Ortegovú, ktorá ani zďaleka nespĺňa mainstreamové ideály krásy. Takže krása je možno do určitej miery objektívna, ale so subjektívnym dopadom na každého jednotlivca.

jim_clark65: Priznajme si úprimne, ono ani tá Ana De Armas, ktorú tu uvádzaš ako protipól krásy k Waller-Bridge nie je bohvie aká krásavica a nepáči sa všetkým. Keby si ju odlíčil a postavil spolu s Waller-Bridge pred vzorku 100 mužov rôzneho veku, dajme tomu od 15 do 90 rokov, tak by si bol možno prekvapkaný, ako by to dopadlo. Ja to tipujem tak na 50:50.

na příspěvěk reagoval mm13, TheDarKnig, Sabrewulf, jim_clark65

fantassia

fantassia (hodnocení, recenze)

Pojem krása musí být mnohem univerzálnější a taky je, pojednává o něm celá kapitola filozofie o estetice. krása nemůže být jen hezká holka, která vyhrála soutěž nebo kobyla na trhu nebo krásná liška na kožich. Postavíš před hladového stůl plný lahůdek a řekne, to je krása a za chvíli mu zbydou jen zažívací potíže, unavíš se s hezkou holkou a za chvíli z ní bude čarodějnice, krása nemůže být něco tak pomíjivého jako cosi lahodící smyslům pro dočasný užitek, je to sice fajne, ale to není krása. krása je splendor ordinis, září( sice by to nahrávalo rezidentovi, ale ten má ordinis jako prázdnou floskuli a je dost dalek od splendor veritas, takže... to jsem nechtěně odbočila) Krása je odleskem pravdy a dobra, krása je když pracuje rozum a vůle v souladu. Melodie pojmů je provázena harmonií krásy v rytmu, který se vymyká času. Srdce i rozum milují řad, harmonii, když všechno funguje jak má. Krása vytváří mír, harmonii a krása spasí svět, říká Karel Sládek, ale mám za to, že nebyl první. Jistě ale taková krása není hezká holka z výlohy domu módy nebo pěkná herečka. Jo ale je pěkná, žádný bradavice nemá 😃

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

jim_clark65

V té jednoduché biologii ale nejde o krásu, ale o to, co je pro reprodukci nejvhodnější a nejvýhodnější, to na okraj.

Když se bavíme o objektivitě, tak je jedno, kolik těch subjektivních soudů je, protože objektivní hodnocení je objektivní proto, že se hodnotí objekt. Ty píšeš o subjektivnícho hodnoceních. Miliarda subjektivních soudů objektivní hodnocení nedělá. Nejde o počet, ale o to, co se hodnotí. Zda objekt, nebo to, co objekt u subjektu vyvolá. 

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

Castrator

Ale zaručí, pretože každý muž má v sebe biologicky "zakódovaný" určitý rámec, ktorý je nápadne tým istým, ako som spomínal pri tých príkladoch. Niečo podobné majú aj ženy, je to jednoduchá biológia.

na příspěvěk reagoval Castrator

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Nie, ty si to premostil do toho, že krása je subjektívna, čo definitívne nie je úplná pravda.

A v názore ohľadom "krásy" PWB sa to dá normálne zohľadniť, keď porovnáš jej výzor s nejakými objektívne peknými ženami, ako je napríklad už spomínaná Ana de Armas, stavím sa, že ak by si ich dal do prieskumu pre mužov (nehladiac na ich popularitu ale čisto len výzorom) tak Armas kompletne prevalcuje PWB.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

jim_clark65

O čem píšeš se dá hodnotit objektivně, ale i milion hodnotitelů tu objektivitu nezaručí a stačí jeden, aby mohl hodnotit objektivně. Ale vždycky jde o to, zda se hodnotí objekt (pak je to hodnocení objektivní), nebo se hodnotí, co ten objekt vyvolává u subjektu (a pak je to hodnocení subjektivní). 

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Lenže, čo je potom iným znakom objektivity ako to, žeby si vzorku 1000 mužov nechal ohodnotiť 10 žien podľa krásy? na 100% tam nájdeš nejaké parametre, ktoré sa dajú vypátrať až k prirodzenosti resp. biológii človeka, napr. mužom definitívne príde žena viac krásna, ak má oblejšie črty tváre, menej výrazný nos alebo širšie boky, prípadne väčšie prsia, na isto tam je určitý rámec, kedy sa dá o niekom povedať, že je buď objektívne pekný alebo nie. Niekto môže mať nejaké "fetiše" ale to sú len výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo a definitívne sa stavím, že aj ten jedinec s "fetišom" by sa určite obrátil za ženou na ulici, ktorá by bola objektívne pekná. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Castrator

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Castrator

Jo, na některých fotkách mi přijde taková možná až příliš obyčejná/nic moc (ale nikde není "ošklivá"), ale na některých fotkách jako je např. i tahle... bych se možná i zamiloval. Platonicky. :-))

na příspěvěk reagoval Castrator

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Jo a jelikož showbyznys je showbyznys, samozřejmě jde taky o to, jakou starpower herec/herečka má. 

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Ale celá tahle diskuze je úplně pitomá, infantilní a zbytečná. Ve filmu jde v první řadě o talent, ne o krásu. To by se moc filmů nenatočilo. 

A ani v druhé řadě nejde o krásu, ale o to, jak moc se do role dotyčný hodí, jak moc si sedne/jakou má chemii s ostatními atd. 

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

O kráse psali snad všichni významní filosofové a dokázali o tom popsat kila papíru, ale když to budeme brát čistě z těch definic subjektu, objektu, a co ta krása je, pak krása nevychází  částečně z objektivního základu, ale úplně z objektivního základu. To hodnocení subjektu pak je pochopitelně plně subjektivní. Aby ten subjekt mohl hodnotit míru krásna (nebo hnusoty), musí být něco nositelem toho, co subjekt jako krásno vnímá a pak hodnotí. 

V rámci estetiky je pak asi možné hodnotit objektivně, podobně jako se dají objektivně hodnotit filmy. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Z pohledu společnosti je intrasubjektivní. Objektivní se týká objektu, ne toho, že hodnotí víc subjektů. 

Jak něco hodnotí subjekt, jak něco na subjekt působí, je subjektivní, protože subjekt - subjektivní. Ale krása je součástí nějakého objektu, proto je i objektivní.

Je to podobný jako u filmu. Film se může hodnotit subjektivně (to děláme všichni tady) i objektivně. A ta objektivnost nevychází z toho, že film ohodnotí všichni lidi na světě, ale že se hodnotí nezávisle na tom, jak to vnímá subjekt. Kdy vnímá není totéž co hodnotí. 

Jak jednotlivec hodnotí nebo vnímá krásu je pak subjektivní, to právě vychází z podstaty té subjektivity. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Ano, takže když by třeba někdo řekl, že je pro něho PWB atraktivní/krásná, tak je to jeho subjektivní názor a "pravda", stejně jako když řekneš ty, že je pro tebe ošklivá. 

Bavím se o od začátku o tomhle, o názoru TVÉM (že není objektivní), ne o nějakých průměrech. 

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Menili ale stále máš určitú formu, ktorá zohľadňuje kto je a kto nie je naozaj krásny, a nie je to len tak podľa subjektivity, pretože jeden človek má fetiš na niečo a druhý na niečo iné, celkovo je to zhrnutie toho, čo sa považuje za ideál, a ak by to bolo kompletne subjektívne, tak ten ideál nejestvuje, pretože by na ňom nezáležalo a bol by irelevantný, čo by nedávalo zmysel, pretože jednoducho na celkových póloch sa vie drvivá väčšina ľudí vždy zhodnúť tj 1000 chlapov tie vie v priemere určiť, ktorá povedzme z 10 žien je najkrajšia, a ktorá je bohužiaľ tá škaredšia.    

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Krása je subjektivní, ano. Ale vychází z částečně objektivního základu. Znáš herné RPGéčka s utilitou postav? Naskočí ti tvář (pokud nejsou zrovna už hotové "šablony"), která má nos - ani moc krátký, ani moc dlouhý, oči má uprostřed, tedy ani daleko od sebe, ani blízko atd. A ty si pak podle svého subjektivního vkusu přidáš na délce nosu, zvětšíš/zmenšíš rty a tak dále. Jsou lidi, kterým se líbí veliký frňák u žen a když vezmeš druhou stranu barikády, tedy lidi, kterým se líbí kratičký nosánek, tak je jasné, že každý tomu druhému na tu jeho verzi řekne FUJ. Ale když ten nos necháš ve střední/ univerzální délce. První chlap ti řekne - mohl by být trochu delší, druhý řekne - mohl by být trochu kratší, ale vyloženě odporné to nebude pravděpodobně ani jednomu. Takže je to prostě napůl, pravdu máte oba.

na příspěvěk reagoval Castrator, Castrator

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Nicméně já mluvím ještě o trochu jiné kráse - z pohledu jednotlivce, ne společnosti. A taková krása je čistě subjektivní a vždycky byla.

na příspěvěk reagoval Sabrewulf, Castrator

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

jim_clark65

No ano a během historie se ty sexsymboly, resp. ideály krásy měnily kolikrát, že? A modelingové agentury vskutku podle něčeho vybírají, ale zdaleka nejsou tradiční modelky ideálem krásy pro všechny, spíše naopak. A celá ta kultura je extrémně nezdravá z mnoha úhlů (pro samotné modelky, ale i třeba pro děvčata obecně, na které je pak někdy vyvíjen nebezpečný tlak - z toho pak vzniká anorexie, bulimie apod.). 

Naštěstí se tohle aspoň trochu v posledních letech mění.

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Keby bola krása "subjektívna vec", tak nemáš sexsymboly a idoly krásy počas histórie ľudstva, v pánskych časopisoch by mohli byť "vycapené" ženy podobné PWB atď. Je rozdiel v tom, ak sa tie niekto páči a či je naozaj krásny, ak by to bola subjektívna vec, tak nemáš ľudí v modelingových agentúrach, ktorí to vyberajú podľa niečoho. :)

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jestli jsi to teda nemyslel přesně tak, jak jsem to myslel já a proč to s tím blbem taky píšu. Pak to vysvětlení níže  je zbytečné. ;-)

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Související novinky

Megalopolis staví kampaň na negativních recenzích

Megalopolis staví kampaň na negativních recenzích

21.08.2024

Jak všichni jistě už víte, legendární režisér Francis Ford Coppola (Rozhovor, Vyvolávač deště) na letošním 77. ročníku Festivalu v Cannes uvedl svůj dlouho chystaný opus magnum pod názvem Megalopolis… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Reklama

Reklama