Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať Dawn of the dead v časoch novoročných výpredajov má podobné kúzlo, ako sledovať na Štedrý deň Tri oriešky pre Popolušku. Romerov film je presne opačný, ako jeho zombies. Čiže akčný, má tempo a je premýšľavý. Okrem hlavnej, dosť jasnej paralely, pridal zopár výborných režisérskych nápadov, ako napríklad hlavne zbraní, mieriacich na kameru. Je to jasné, aj diváci sú obete konzumu. Ďalej strielanie do dverí, z ktorých vyjdu nemŕtve deti, keď si nemôžeme byť istí, či už boli skutočne mŕtve predtým. Alebo boj, vyplývajúci z nárokov na "dobyté" územie. Pri sekvencii, kde televízny hlásateľ vysvetľuje príčinu chovania zombies s prestrihmi do obchodného domu, sa musel každý divák vynikajúco zabávať. Videl som DC, ktorý stráca možno trochu v určitých okamihoch tempo, takže potenciálnym divákom doporučujem skôr pôvodnú verziu. Už nikdy nebude pohľad na nakupujúcich v obchodných centrách rovnaký:). ()

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

I když vezmu v potaz rok natočení, je to nehorázně kýčovitá kravina! V 70.letech se vrhnout na dvouhodinový zombie horor byla dost velká odvaha, která se v tomhle směru nevyplatila. Když přehlídnu směšnost snad každé druhé scény, přišlo mi trošku naivní, aby se přeživší, kteří se schovávají v budově před zombíky mezi sebou navzájem pozabíjeli (viz. motorkářský gang, či co to mělo znamenat). Remake Úsvitu mrtvých z roku 2004 je pravým opakem, tam šlape vše tak jak se mi to líbí, ale tento původní snímek z roku 1978 byl na mě trošku moc. Omlouvám se všem, kteří toto považují za kult. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se současným remakem v této Romerově klasice zombíci nejsou tím prvkem, který by naháněl strach. Lehce ironicky řečeno, místo nebezpečných predátorů se tu komíhají mátožní chudáčci, které můžete mlátit pěstí, strkat je či rozetírat jim dorty po tváři a celkem nic moc vám nehrozí. Samozřejmě, že trochu přeháním, ale občas byla nemohoucnost mrtvolných hladovců opravdu do očí bijící. Pokud jde o masky, ve srovnání třeba s Fulciho zombíky jsou zde ti Romerovi v drtivé míře pouze bledí ve tváři a vizuálně spíše připomínají člověka, který snědl něco špatného a pochoduje na záchod, aby se vyzvracel. Vážně pojaté scény se tu schizofrenně bijí s ironickou nadsázkou, ale díky bohu za ní. Tolik proklamovaná kritika konzumní společnosti, která nemůže žít bez svých supermarketů ani po smrti (huh!! toť ale protimluv:o), není zase tolik výrazná a co moc Romerovi nejde, je psychologizace postav. Z možnosti přiblížit pocity lidí, kteří žijí v izolaci obklíčeni hordou "živých mrtvých" a se svým novým osudem se musí psychicky vyrovnat, šlo vymáčknout mnohem více a především zajímavějším způsobem. Takhle Romero místama nudí a uspává, místama baví, ale určitě tu chybí nějaká stěžejní scéna, která by se člověku zaryla do hlavy razancí zombího kousnutí. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Every dead body that is not exterminated becomes one of them. It gets up and kills! The people it kills get up and kill!" Romero v tomto filmu dokazuje, že je mistrem této béčkové hororové zábavy..ANO, ZÁBAVY! :) Takhle jsem si už dlouho neužil ani u komedie. Nejlepší na tom všem je, že režisér to tak myslel. Podobně zábavný byl i film Petera Jacksona Bad taste, ten ovšem působil moc vyumělkovaně..oproti tomu Dawn of the dead působí téměř přirozeně. :) Zní to neuvěřitelně, ale už to, že film začíná prakticky uprostřed akce vám přijde naprosto normální a přirozené. Možná bych se ještě vyjádřil k remaku tohoto filmu. Není špatný, i přes veškerou snahu o legraci však všechna peprnost ze snímku vyprchala a zbyl "pouze" nadprůměrný béčkový horor. Ovšem "první díl" vás nenechá od něho odejít. :) "Bastards, you bastards!" ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Určitě slabší než Night of the Living Death, přece jen udělat zombii v barvách už chtělo trochu lepší masky. Ale na druhou stranu, tento film byl pojat i jako docela černá komedie, tak jsem se občas musel i chtě nechtě, zasmát, což může být v určitém smyslu plus, ale přece jenom jsem čekal trochu hororovější atmosféru. Plných 80% to rozhodně není, ale přece jen ty čtyři kousky dám. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Natočeno v obchodním centru Monroeville ve městě Monroeville v Pennsylvanii. (Chatterer)
  • Lidé doteď navštěvují ono nákupní centrum, jen aby viděli, kde byl tento film vyroben. (DivX)
  • Dvě dětské zombie, které útočí na Petera v areálu letiště, si zahráli neteř a synovec Saviniho Donna Savini a Mike Savini. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama