Reklama

Reklama

Duše prokletých

Trailer

Některé duše jsou navždy prokleté, pohybují se mezi dvěma světy, spojené s tím naším temným artefaktem. Sběratelkou takových předmětů a prokletých duší je slepá Darcy, která umí vnímat svět mrtvých. Jednoho dne je na osamoceném panství zavražděna její sestra. Vina padne na pacienta místního ústavu pro choromyslné, kde jako lékař pracuje sestřin manžel Ted. Podezřelý je za nějakou dobu nalezen mrtvý. O rok později se na tragickém místě v Tedově domě objeví Darcy, aby s pomocí svých temných artefaktů a svých schopností zjistila, co se během osudné krvavé noci stalo a kdo nebo co její sestru zabilo. K odhalení pravdy a k pomstě si přivezla i ten nejnebezpečnější předmět ze své sbírky. Skrývá se v domě zlo nebo do něj právě přijelo? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (52)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Na Oddity jsem se hodně těšil. Čekal jsem hororovou pecku. Tu jsem však nedostal a přišlo docela zklamání. Celkem tuctovej příběh kde závan originality je cítit snad jen v tom dřevákovi kterej ale dostal zatraceně málo prostoru. Máme tu sestry(dvojčata). Jedna zemře a ta druhá(slepé dvojče ke všemu médium) bude chtít přijít na kloub tomu co se vlastně stalo. Film o pár lidech a jednom dřevákovi odehrávající se téměř celej v jednom baráku. Trocha napětí a trocha té hororové atmosféry. Sorry ale tohle navíc jak na slabší 3hvězdy není. Koukatelný to samozřejmě je ale prostě za mě zklamání. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V Damianu McCarthym evidentně dříme velký talent, ale pořád to chce pilovat. Byť Oddity už v porovnání s Caveat působí uceleněji filmovým dojmem, stále cítím jistou řemeslnou neohrabanost, nemotornost, jako kdybych koukal spíše na (extrémně povedený!) amatérský film, než na dílo filmového profesionála. Konkrétně třeba zvuky a ruchy mi přišly vyloženě použité z nějaké free creative commons knihovny. Celkově rozhodně odminule zlepšení a ve vodách mírného nadprůměru se pohybujeme, ale nezastírám, že jsem doufal ve víc. I dějově je to takové lehce neuspokojivé, banální, býval bych si přál, aby hlavní postava slepého média předvedla trochu víc ... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„…ŽE VIDÍŠ A SLYŠÍŠ VĚCI, KTERÉ ZDE NEJSOU, ŽE VĚŘÍŠ V NĚCO, CO NENÍ SKUTEČNÉ…“  No ty vole – takhle zvostra hned od začátku! Starej barák… a jak už to tak bejvá… Vcelku souvislá směska mysteriózna a hororu, která je poměrně komorní, ale mě baví, páč si skoro nevydechne. (Jakože nezabředne do hluchejch míst.) To už jsem dlouho neviděl. Takový jednoduchý, ale celkem originální!      /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film byl natočen ve stejné stodole,  jako první McCarthyho film „Caveat“.  2.) O jedné z postav, Olinovi Booleovi, už režisér vypráví ve svém krátkém filmu z roku 2013 „How Olin Lost His Eye“.  3.) Thx za titule „titulkomat“.  ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Chválená Irská novinka kritky nadchla a Damian McCarthy určitě má potenciál přivést zajímavé věci do budoucna, byť jeho prvotina Caveat bylo pro mne utrpení, takže jsem zde velká očekávání neměl. Nakonec mě Oddity neurazilo, má své zajímavé i silné momenty, ale hororová stránka je trochu upozaděna, což je škoda. McCarthy bude tak trochu styl Flanagana, tedy oba si libují v pomalém tempu, s minimem strašení a s důrazem spíš na postavy a příběh. Je tu jedna docela infarktová a creepy lekačka, ta na mě měla hodně silný efekt, došlo i na zajímavý twist a finále má taky hezkou atmosféru, jen škoda, že ta Mumie byla hodně nevyužitá a zasloužila si mnohem více prostoru. Řemeslně taky ok, ale není to zkrátka styl hororové žánrovky, kterou bych vyhledával. Snaha se, ale cení. Uvidíme, co příště.65% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Něco mezi Mluv se mnou a Haunting of Hill House, bez hravosti toho prvního a emocionálních dopadů toho druhého. Navzdory tomuhle lehce přísnému zhodnocení je však Duše prokletých krásně staroškolsky naservírovaný revenge horor, který začíná jako home invasion thriller a pak postupně vystřídá pár dalších žánrů, až to hezky vykulminuje sérií několika Čechovových zbraní. Smart, quick a místy nečekaně funny. 7/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, o tomto som ani nevedel, že to vzniká a nakoniec sa z toho vykľul jeden z najlepších hororov roka. Intenzívne, príjemne pomalé, mrazivé, zlovestné. Občas na správnom mieste umiestnená lakačka, ale to skôr len tak na dochutenie. Inak je to najmä o prvotriednej, temnej atmosfére, kedy fakt ani len netušíte, kam to smeruje, čo sa z toho vyliahne a akým smerom sa bude uberať zápletka. Pekný koniec. Pred niektorými vecami proste neutečiete. ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Skoro dokonalý horor. Nepředvídatelný, ale přesto celkem logický děj. Hutná atmosféra, tvořená novými permutacemi starých klišé, bez nutnosti uchylovat se k lekačkám a stříkající krvi. Nepotřebuji to vidět znovu, ale dlouho jsem něco tak kvalitního neviděl a nevšiml jsem si mnoha věcí, které by se daly zlepšit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Někomu se to bude zdát banální, pomalé, předvídatelné a s malým množstvím hororových prvků, ale dle mého to McCarthy obrátil v ctnosti. Inspirován Creepshow, Dětskou hrou a vousatým psychologickým hororem Don't Look Now s Donaldem Sutherlandem rozehrál atmosférickou partii, která dokonale využívá vnitřních prostor rozlehlé zrekonstruované stodoly připomínající panství, stejně jako kolega irských kořenů Flanagan pumpuje tenzi sugestivní hudbou a účinně mixuje thrillerové prvky s menším množstvím nadpřirozena (trochu se to tímto podobalo Zemeckisovu Pod povrchem, samozřejmě bez finále). Škoda posledního záběru, který to i výběrem songu docela zlehčil. Představoval jsem si spíš zachování temných strun a nějaký ten nenápadný žduchanec ze schodiště.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na pomerne pozitívne ohlasy (dostatočne) “náročných” užívateľov, som očakával trochu lepší zážitok v rámci horor žánru, ako len pomerne hutnú atmosféru, ktorá sa síce miestami dala “krájať”, no tak či onak sa jej plnohodnotne nepodarilo nastoliť to, čo by divák ako taký docenil ďaleko najviac, a to teda najmä vyslovený “strach” z toho, čo sa priamo odohráva na filmovom “plátne”. Prvotinu “Caveat” som od tohto viditeľne talentovaného režiséra nevidel (dobehnem), no toto najmä vďaka kvalite prevedenia, rozhodne stojí za pozornosť, i keď úplný záver teda ani z ďaleka nenaplnil čo “mohol, pričom to mal celkom slušne rozohraté, ako solídna "spojka" v podobe extrémne vydareného kraťasu: “He dies at the end”. Tretí “puntikmotivačný. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Jako nebylo to špatný. Párkrát se mnou hrklo, lekačka ve stanu laciná, předvídatelná, ale teda hoooodně efektivní a nepříjemná, no hype imho trochu přehání. Shudder produkce celkově se hororově pozitivním poslední dobou určitě vyplatí pozorně sledovat, šikovnej rejža má nakoukáno a řemeslo má v malíku, jenom to prostě celé bylo takové obyčejné, nedovařené a od samého počátku strašně průhledné. Příště lepší scénář, přece jenom víc peněz a bude dobře. Ale tak chvílema jsem se bál, takže pěkná šestka jo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ted Timmis vlastní rozsáhlý dům a se svojí ženou Dani se pustil do přestavby, Jedné noci, když je na noční službě (pracuje jako doktor v blázinci), je jeho žena zvražděna chovancem ústavu. Ted truchlí, v čemž mu úspěšně pomáhá přítelkyně Yana. Darcy, dvojče Dani, ale nevěří, že vrahem byl chovanec. Její kontakt se záhrobím ji přivede na jinou stopu... Příjemný vizuál, pomalejší tempo, solidně udělané návštěvy ze záhrobí (nesnáším totiž laciné digitální bubáky, co se zjevují za dunění padajících hrnců), šikovný nápad s mumií. Nebylo těžké poměrně záhy uhodnout, co se asi tu noc stalo, což vůbec nevadilo. Zajímalo mě, jak budou naplněna Darcyna slova. Konec fajn a náznak zcela stačil. Přesto jsem čekal něco temnějšího a tísnivějšího, proto...3,5* ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Oddity má brutálnu atmosféru, neskutočné napätie a solídnych hercov. Film ma zaujal už od úplne začiatku svojou veľmi nervydrásajúcou úvodnou scénou, pri ktorej som nevedel, čomu veriť. Škoda len, že s plot twistom nevydržali filmári o čosi dlhšie a navyše vyšli s pravdou von príliš priamo, kúsok tajomna by predsa len neuškodilo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Oddity je víťazstvom formy nad obsahom, čo je pochopiteľne škoda, ale aspoň je ten priemerný a x-krát videný obsah nakrútený skutočne štýlovo a svojim spôsobom aj netradične. Dom, v ktorom manžel s manželkou a neskôr s priateľkou bývajú, pôsobí v interiéroch niekoľkokrát strašidelnejšie než ľubovoľné anglické sídlo, pretože tam už sme na duchov zvyknutí. Pri niekoľkých scénach síce môžete dostať infarkt, avšak film je stále pôsobivejší v navodzovaní napätia statickými zábermi do mizanscény obydlia. Predívateľný scenár posúva trochu ďalej záverečná pointa, avšak tá určite nie je z rangu skutočne prekvapivých zvratov. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Horor, který jsem si vybral na dnešní noc, úplně na poslední chvíli a rozhodně toho nelituji. Skvělá, děsivá atmosféra, která nepolevuje až do samotného závěru. Bylo to napínavé, skvěle zahrané, při scéně ve stanu (i když se to dalo čekat), jsem málem dostal infarkt ! Konečně jsem opět při Hororu, zažíval pocity strachu. Ono, když vám pacient z léčebny zaklepe v noci na dveře a poví vám, že do domu, ve kterém jste úplně sám a bez elektřiny, viděl vstoupit cizího člověka ... Skvělá záležitost, kterou si samozřejmě užijete za tmy. Nic, co by asi ocenil mladší divák, pro starší a zkušenější, by to mohla být ale zajímavá podívaná. Jo a Livingdead, má doma asi černobílý monitor ještě, protože krvavé scény tu jsou a dokonce i jedna slušně brutální, mrk. Dřevák byl popiči ! Silné čtyry. (356. hodnocení) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už v Caveat Damian McCarthy ukázal, že je veľmi talentovaný hororový režisér a je snáď dosť zbytočne prehliadaný a málo dotovaný, pretože stále tomu niečo chýba, ale cítiť z filmov veľký potenciál. A to použil vlastné rekvizity, niektoré už použité predtým, natáčalo sa v tom istom dome. Z mála vie upliesť malý bičík, vo veľkom by to už to mohol byť naozaj poriadny bitch. Nie je to permanentné strašenie, ale má to bonusy ako napríklad ochutnávka polostareckej nohy zubnou sklovinou iného polostarca a podobné degustačné zážitky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Potěší nejednoznačnost děje a spousta odboček, které diváka vedou vždy jinou cestou, než by očekával. Bohužel i celkem chytrý scénář a fakt, že tvůrce nechce pouze lacině strašit, zahadným domem, mi nepřišlo dostatečně zajímavé natolik, abych se u filmu bavil podobně, jako například u filmů Ari Astera. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

McCarthyho prvotinu Caveat z 2020 si už sice skoro nepamatuju, i když jsem jí vypětil, ale proto píšu komentáře, že jo. Takže po jeho přečtení myslím můžu směle tvrdit, že Damiánova režie se nese stále ve stejném stylu, který se mi tolik líbil už minule. Komorní forma, statická klidná kamera s delšími záběry, bezvadná výprava, zvláštní zlověstná atmosféra chvílemi mi evokující něco od Hitchcocka nebo od Lynche, výrazní, dobří a přitom mně neznámí herci, skvělý mysteriózní až horrorový příběh... Jen v tom finálním rozuzlení jsem postrádal víc divácké katarze a naopak bych se obešel bez jemného nádechu grotesknosti, který mi bohužel trochu narušil předešlý příjemně pochmurný dojem. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Znepokojivá hororová záležitost z irských luhů a hájů, jejímž největším tahákem je hutná, pomalu plynoucí atmosféra. Za zmínku zde rovněž stojí i několik skutečně velkolepých momentů, u nichž mi srdce zcela jistě vynechalo několik úderů. Je tedy velká škoda, že jako celek to nepůsobí moc uceleným dojmem a příběhová kostra je spíše banálnějšího a předvídatelnějšího rázu. Doufám tedy, že další snímek tohoto bezpochyby talentovaného tvůrce už bude jen a jen lepší. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

McCarthy sice s bubáky šetří a lekačku aby člověk pohledal, ale prostředí starého domu kdesi v irském zapadákově vyvolává neustálý pocit, že každou chvíli odněkud něco vykoukne. A to mě baví. Stejně jako  hlavní příběhová linka se slepou jasnovidkou, která se snaží vypátrat skutečného vraha svojí sestry. No je fakt, že její zjištění zase nejsou tak moc objevná a dá na všechno přijít relativně brzy, ale mě to nijak neuráželo. Fajn jsou i momentky z blázince a nakonec se celkem povedl i casting. Sulšná práce. 75% ()

Reklama

Reklama