Reklama

Reklama

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse

  • USA Halloween 4: The Return of Michael Myers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je 10 let po otřesný událostech v Haddonfieldu. A Michael je pod dozorem nemocnice (celý spálený z Halloweenu II), odvážen v komátu, do nemocnice s vyšší ostrahou, ale cestou... V Haddonfieldu zbyla z jeho rodiny pouze jedna osoba, a to malá Jamie - neteř Michaela Myerse. Po nehodě sanitky, která Myerse převážela, se na plátno vrací ostřílený veterán Dr. Loomis (Donald Pleasence), který nehce aby se neteř setkala s nožem svého strýce. A tak začíná tichý a krvavý boj s typickou hudbou, ale s velmi netypickým koncem. Film dostal 2 studenské ocenění a řadí se mezi klasické vyvraždovačky 80. let. (Empire)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (225)

tron 

všechny recenze uživatele

Hoc bol prvý Halloween i vďaka trápne nízkemu rozpočtu obrovský trhák, dvojka sa dostavila až o tri roky neskôr. Trojka zas doplatila na odvážne, ale zvláštne a absolútne nefunkčné rozhodnutie zo strany produkcie: ignorovať Myersa i Laurie a v každom nasledujúcom Halloweene rozprávať iný hororový príbeh odohrávajúci sa počas Dušičiek. Toto nefungovalo. Štvorka predstavovala veľkolepý návrat k pôvodnému duchu. Takže okrem nezastaviteľného Myersa sa vracia i jeho Nemesis Dr. Loomis. Toho si labužnícky vychutnáva Donald Pleasence. Avšak azda až priveľmi; miestami to dáva už fakt až za hranu neustále prenášajúc monológy o absolútnom zle, konci sveta a diablovi. Čo je rovnakou mierou mrazivé, ako občas nechcene vtipné. A až o taký veľkolepý comeback, po akom štúdio túžilo, sa v skutočnosti nejedná. Jamie Lee Curtis alias Laurie sa totiž odmietala vrátiť a tak sa štvorka odohráva 10 rokov po jednotke (a de facto aj dvojke, ktorá sa odohrávala v rovnakú noc, ako jednotka) a medzi riadkami sa dozvieme, že Laurie mala dcéru Jamie (wtf?) a následne poslušne zomrela (!). Myers ani Loomis napriek ohňovému koncu dvojky nezahynuli, ale Myers skončil na desaťročie zavretý v ústave a Loomis má popáleniny na tvári. O 10 rokov neskôr Myers uniká na slobodu, keďže ho sanitka zhodou náhod prevážala uprostred hlbokej dušičkovej noci po ľudoprázdnych komunikáciách. Keď sa dozvie o existencii neteri (o ktorej sa samozrejme rozpráva osadenstvo sanitky), vyberie sa do Haddonfieldu, aby ju zabil. Ako sami vidíte, scenár je skutočná lahôdka. Rovnako tak jednotlivé dialógy („Musím ho zastaviť.“ – „Nechajte to štátnym.“ – „Oni nevedia, ako ho zastaviť.“ – „A vy to viete?“ – „Nikto z nás to nevie. Ale aspoň to skúsim.“). Štvorka sa aspoň na nič nehrá a ide od začiatku priamo k akcii. Teda k vraždám, ktorých je veľa, neberú si servítku a idú za hranicu možného (prst v čele). Neskutočná je Myersova superschopnosť miznúť behom sekundy, čo by bolo OK v sci-fi, ale v realisticky sa javiacim horore nie. Rozdiel medzi atmosférickou jednotkou a štvorkou krásne ilustruje 69-ročný Loomis, v spomalenom zábere uskakujúci pred požiarom a následnou explóziou čerpacej stanice. Oceňujem koniec. Potešilo ma, že atmosféra neskĺzne k čiernej komédii, ale zostávame v temnom a drsnom vážnom horore s tomu odpovedajúcou pochmúrnou, smutnou halloweenskou výpravou a samozrejme akonáhle sa rozozvučí legendárna hudba, sme doma. Len scenár je proste priemerný. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

V sérii Halloween se na logiku nikdy moc nebral ohled. Tvůrci chtěli hlavně děsit a lekat diváky, ale dát si dohromady 1 a 1, na tom jim prostě nezáleželo. Tento díl jsem viděl jako ten úplně poslední z celé série a můžu říct, že si tu zapřeháněli jako v žádném jiném. Michael Myers by už musel umět i cestovat prostorem a číst myšlenky na to, aby zvládl být všude dřív, než jeho potencionální oběti. No v rámci celého snímku je to velmi málo na to, aby mi to zkazilo výsledný skvělý dojem z jinak dobře odvedené filmařiny, ale na druhou stranu dost velký problém na to, aby tento film díky tomu u mě ztratil jednu hvězdu, protože čeho je moc, toho je příliš. I tak 3. nejlepší díl z celé série po perfektní jedničce a H20. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Stvrte pokracovanie hororovej serie Halloween sa dockalo roku vzniku az 1988. A konecne ide o nadpriemernu hororovu jazdu. Michael Myers je desivy, jeho maska tiez, Donald Pleasence je v plnej forme, strasidelna atmosfera jednicky sa uz sice nikdy nezopakovala, ale je tu pritomna, a je opat drsna a brutalna. Reziser Dwight H. Little sa rezii rozumie, a nie je za lamu ako bol Tommy Lee Wallace v trojke. Klasicka a stale slusna hororova jazda. 76 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu je zrejmé, že sa tvorcovia chceli navrátiť k atmosfére prvého dielu. A zároveň dať večné rovnítko medzi pojmami Mike Myers a Halloween. Funguje to však iba napoly, pretože Myersova maska je úplne smiešna a proste tu nevyvoláva taký strach, ako v prvých dvoch dieloch. Ale je fajn, že okrem nožíka využíva aj fantáziu a slasher sa z toho v podstate stane až v rozuzlení. Škoda, že sa niektoré veci nedotiahli viac do konca, záver taktiež nebude voňať každému fanúšikovi série, ale navnadí na to, čo by sa tak mohlo odohrávať v ďalšej časti. ()

castor 

všechny recenze uživatele

První půlhodinka má solidní atmosféru, herci nejsou k smíchu, nad jednotlivými scénami někdo docela přemýšlel. Dekádu po událostech v Haddonfieldu převážejí Michaela z místa na místo, z osazenstva sanitky ovšem nikdo nepřežije. Bledá tvář bez emocí má jediný cíl – neteř Jamie. Překazit mu jej chce opět jeho psychiatr dr. Loomis. Hromadění mrtvol je velmi pozvolné a nakonec mnohé proběhne mimo záběr kamery a na slasher je těch mordů prostě málo a mnohé jsou (na Michaela) takové „nijaké“. Sám Michael by sice v chůzi na olympiádě neuspěl, nicméně i tak se (když se to tvůrcům hodí) pohybuje bleskurychle. Domobrana tvořená samými „ostrými hochy“ nám nějak selhala, rozuměj vyměkla, finále na korbě auta je hodně jalové a vycucané z prstu, samotný závěr naopak docela zvrácený. Přesto rozhodně jeden z těch lepších dílů série. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Po zhlédnutí hrubého sestřihu bylo rozhodnuto, že bude do filmu přidáno více krve. Na plac se dostavil tvůrce speciálních efektů John Carl Buechler a vytvořil scénu se zarytím palce do hlavy a ukroucením hlavy. (HellFire)
  • Šerif Ben Meeker (Beau Starr) měl zemřít při požáru ve sklepě domu. Během honičky měla hořet střecha domu, ale kvůli rozpočtu se od záměru upustilo a šerif přežil. (HellFire)

Reklama

Reklama